Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Το Σχολείο Μας

Το σχολείο μας βρίσκεται στο χωριό Σίβας Πυργιωτίσσης του Νομού Ηρακλείου, Κρήτης.





Το σχολείο είναι σίγουρα από τους πιο αγαπημένους θεσμούς τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων κοινωνιών της πατρίδας μας. Αναφορές στα μαθητικά χρόνια, στη ζωή και στη δράση εκείνης της εποχής, πάντα συγκινεί και ενθουσιάζει.

Από αυτό τον ενθουσιασμό πήραμε δύναμη, όλοι όσοι ασχοληθήκαμε με αυτή την προσπάθεια και ανατρέξαμε στο παρελθόν του δικού μας σχολείου, δίνοντας ίσως «τροφή» και δύναμη, σ’ αυτούς όλους που θα φοιτήσουν σ’ αυτό, στο μέλλον.

Στις τάξεις του φοίτησαν εκατοντάδες επιτυχημένοι συνάνθρωποί μας, αγρότες, εργάτες, επιστήμονες, άνθρωποι που στο διάβα της ζωή τους στήριξαν και στηρίζουν όχι μόνο τον κοινωνικό ιστό της κοινωνίας του Σίβα, αλλά και της πατρίδας μας.

Από τα θρανία του πέρασαν οι παππούδες μας, οι γονείς μας, εμείς οι ίδιοι, μα και τα παιδιά μας. Αυτό και μόνο το γεγονός μας γεμίζει ευθύνες και υποχρεώσεις, για την πορεία του τόσο στο νέο αιώνα, όσο και στη νέα χιλιετία. 

Αυτή η ιστοσελίδα που συμπίπτει με τα 155 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του σχολείου μας, είναι ίσως το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε! 

Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Σίβα!


Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας... 

Η ίδρυση

Οι προσπάθειες ίδρυσης του Σχολείου ξεκίνησαν το 1863, από τους κατοίκους του Σίβα και των γύρω γειτονικών χωριών. Ήδη σχολεία λειτουργούσαν στην Πόμπια (από το 1845) και στα Πιτσίδια (1862) και στόχος όλων ήταν να βοηθήσουν στην πνευματική μόρφωση των μικρών κατοίκων της περιοχής.

Στις 13 Νοεμβρίου 1863 γίνεται σύσκεψη στο Σίβα με σκοπό την ίδρυση Σχολείου στην περιοχή, με τη συμμετοχή των κατοίκων, δημογερόντων και των προεστών των χωριών Σίβα, Κουσέ, Πετροκεφαλίου, Αγίου Ιωάννου και Λιστάρου Στο τέλος της σύσκεψης υπογράφουν το παρακάτω κείμενο:
            « Ομοφώνως αποφασίζομεν σήμερον οι κάτοικοι των χωρίων Σίβα και λοιπών και διορίζομεν εφόρους περί του κοινού σχολείου όπου θέλομεν κινήση κατά την απόφασιν των ανωτέρων μας. Θέλομεν και ημείς συνδράμη έκαστος κατά την προέρεσίν του και εις τούτο επάνω σημειώνομεν τα ονόματα των εφόρων δια να βάλουν εις πράξιν ότι ανήκη. Από σήμερον και εις ότι αποφασίσουν οιερημένοι έφοροι και ημείς υποσχόμεθα κάθε νόμιμον πράξιν να ήμεθα και ημείς συνδομηταί οι υπογγεγραμμένοι πάντοτε».

Πρόεδρος της συσταθείσης πρώτης εφορίας του Σχολείου ήταν ο «Άγιος Πρωτόπαπας Κύριος Ιωάννης», ενώ έφοροι εκλέγονται από τον Σίβα οι Μιχαήλ Κορνάρος, Χαράλαμπος Πρατικός και Εμμανουήλ Μαρκάκης, από τον Κουσέ ο Ιωάννης Καψαλάκης, από τον Άγιος Ιωάννη ο Αδάμ Δαμιανάκης και από το Λίσταρο ο Αναγνώστης Παπαδάκης. Το διορισμό της παραπάνω εφορίας υπογράφουν: Ο Λεωνίδας Κουρμούλης, Δημογέροντας Καινουργίου – Πυργιωτίσσης. Από το Σίβα ο εφημέριος παπά-Στελιανός, ο καπετάν Στεφανάκης και ο Ν. παπά Στεφανάκη. Από τον Κουσέ ο εφημέριος παπά-Ιωάννης, ο Ιωάννης Καψαλάκης και ο Δάσκαλος Θαρουλικάκης. Από το Πετροκεφάλι ο Κωνσταντίνος Μιχελινάκης, ο Γεώργιος Νικολουδάκης και ο Μιχαήλ Μιχελινάκης.

Τον αγιασμό και το θεμέλιο λίθο, για την ανέγερση του διδακτηρίου ετέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Κρήτης και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Διονύσιος ο Ανδριανουπόλεως, την 1η Μαρτίου 1864.
Εντυπωσιακό στοιχείο στο βιβλίο εσόδων – εξόδων που τηρήθηκε για το κτίσιμο του σχολείου είναι ότι δώρισαν χρήματα για το σκοπό αυτό και έξι Τούρκοι.

Η πορεία του Δημοτικού Σχολείου Σίβα στο χρόνο
  • Το 1899-1900, έγινε γενική επισκευή του σχολείου. Άλλαξε και η σκεπή και από χωμάτινη έγινε κεραμοσκεπή.
  • Το 1910 λειτούργησε ως διτάξιο, ενώ το 1913 τριτάξιο.
  • Το 1929 έγιναν ριζικές αλλαγές στο κτίριο. Έκλεισε η εσωτερική πόρτα που ένωνε το γραφείο του Σχολείου με το υπόλοιπο οίκημα, ενώ μεγάλωσαν οι πόρτες και τα παράθυρά του και αντικαταστάθηκε η οροφή.
  • Το 1938 υποβιβάστηκε σε διτάξιο.
  • Το 1952 αντικαταστάθηκαν τα βορινά παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας και έγινε αντικατάσταση της ξύλινης οροφής.
  • Το 1963-1964 έγινε μωσαϊκό το πάτωμα του Σχολείου και ο χωρισμός των αιθουσών με ξύλινη κατασκευή.
  • Το 1972 υποβιβάστηκε σε 1/θέσιο.
  • Το 1991 –1992, επισκευάσθηκε το κτίριο του Σχολείου. Αντικαταστάθηκε η οροφή και η σκεπή, τα κουφώματα, δημιουργήθηκαν τουαλέτες και τοποθετήθηκαν κάγκελα στον προαύλιο χώρο.
  • Το 1991 ιδρύθηκε το 1/θέσιο Νηπιαγωγείο Σίβα.
  • Το 1996 τοποθετήθηκε κεντρική θέρμανση στο Σχολικό συγκρότημα.
  • Το 1997 ξεκίνησε η δημιουργία του Οικολογικού Αγροκτήματος του Σχολείου στη θέση «Λειβαδωπά».
  • Το 1998 το Δημοτικό Σχολείο έγινε και πάλι 2/θέσιο.
  • Το 1999 εντάσσεται στο δίκτυο Οικολογικών Σχολείων της Ευρώπης.
  • Το 2009 με την βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ¨ διαμορφώνεται η μικρή άυλη του σχολείου σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα που κυριαρχούν στο χωριό.
  • Το 2017 το σχολείο λειτουργεί ως 3/θέσιο με 27 μαθητές.
  • Το 2018 εξυχρονίζεται και συμμετέχει στο πρόγραμμα διαδραστικής τηλεδιάσκεψης ΟΔΥΣΣΕΑΣ του Π.Τ.Δ.Ε. του Παν. Κρήτης καθώς και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο  "ΤΠΕ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ". Εντασσεται στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί για πρώτη φορά με ολοήμερο τμήμα.
Λίγα λόγια για το χωριό μας...

Ο Σίβας είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαιστού στην επαρχία Πυργιωτίσσης στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδας της Μεσαράς, σε υψόμετρο 110 μέτρων. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 62 χλμ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου. Έχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και Περιφερειακό Ιατρείο. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας.

Ως προς το όνομα του χωριού, έχει επικρατήσει σήμερα το αρσενικό και όχι το παλαιότερο θηλυκό Σίβα, για να μη γίνεται σύγχυση με την άλλη Σίβα στο Ηράκλειο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος με επικρατέστερη αυτή της ύπαρξης άφθονων φυσικών πηγών στην περιοχή ( από την αραβική λέξη siva, που σημαίνει πηγή).

Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό είναι γενέτειρα του Αγίου Ιωάννη του Ξένου ή Άγιου Κυρ Γιάννη, ο οποίος εργάστηκε για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας στην Κρήτη μετά την απελευθέρωσή της από τους Σαρακηνούς από το Νικηφόρο Φωκά το 961. Συνεπώς το χωριό υπήρχε τότε. Τον τόπο γεννήσεως του αγίου τον ονομάζουν σήμερα Τζοβαέρη (από το τουρκ. Cevahir=διαμάντι). Ο Άγιος Ιωάννης έδρασε στη δυτική Κρήτη και ίδρυσε τη Μονή της Θεοτόκου στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου και τη Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, τη γνωστή με το όνομα Καθολικό, όπου μόνασε στο παρακείμενο σπήλαιο και πέθανε μέσα σε αυτό, στις 7 Οκτωβρίου, οπότε γιορτάζεται η μνήμη του.

Από το Σίβα καταγόταν και ο οπλαρχηγός Ιωάννης Σκουντής ή Στεφανάκης, ο οποίος πολέμησε υπό την αρχηγία του Μιχαήλ Κουρμούλη κατά την Επανάσταση του 1821, στην Πελοπόννησο υπό τον Κολοκοτρώνη και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1866.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου